Rulltårta recept från Fredriks fika

Rulltårta recept från Fredriks fika

Emma Lindström·13 december 2025·
3 min

Rulltårta är en av Sveriges absoluta klassiker. Det finns nästan ingenting som slår en mjuk, rulad kaka fylld med hallon och kräm när du sätter dig ner till fika. Fredriks Fika-varianten tar de hela ett steg längre med Philadelphia-ostkräm och färska hallon. Det låter kanske komplicerat, men de är faktiskt mycket enklare än du tror. Med rätt knep och lite tålamod får du en tårta som ser ut som om du köpt den på bakeriet.

Så gör du degen Luftig och perfekt

Sockerkakan är hjärtat i en bra rulltårta. Du behöver 4 ägg, 150 gram socker, 150 gram mjöl, en tesked bakpulver och en tesked vaniljsocker. Börja med att värma ugnen till 200 grader.

Vispa ihop ägg och socker i en skål tills de blir ljust och luftigt. Det tar ungefär 5 7 minuter. Du ska kunna rita ett mönster på ytan som inte försvinner direkt.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Häll det försiktigt ner i äggblandningen och rör bara så mycket som behövs. Här är de viktigt: blanda inte för mycket. Om du övermiksas försvinner all luften och kakan blir tung och tät som en sten (jag vet av erfarenhet). Några små lumpar är helt okej.

Häll smeten på ett bakpapper i en stor plåt. Smeten bör vara ungefär 1 centimeter tjock. Baka i 10 12 minuter tills kakan är gyllene och lätt att plocka upp.

Fyllning och rullning Så undviker du sprickor

Här kommer tricket som gör att din rulltårta blir perfekt: rulla den medan den fortfarande är varm. De är när kakan är varm som den är flexibel och inte spricker.

Ta ut kakan från ugnen och låt den kallna i ungefär två minuter. Lägg ett rent kökshanduk på en yta och vänd över kakan på handduken. Pula bort bakpappret försiktigt.

Blanda 250 gram Philadelphia-ostkräm med 2 matskedar florsocker. Smeta ut de jämnt på kakan. Strö över 200 gram färska hallon eller frusen hallonfrukt. Börja nu att rulla från ena kanten och låt handduken hjälpa dig. Rullen håller sig själv när du använder handduken som stöd.

Rulla långsamt och försiktigt. Handduken ska bara guida, du gör arbetet. Skjut rulltårtan in i ett kallskåp medan den svalnar helt.

Toppning och servering Gör den extra fin

När rulltårtan är helt kall kan du göra den fin. Vispa 200 milliliter vispgrädde med 1 matsked socker. Smeta grädden på övansidan av rulltårtan eller på de sneda ändorna.

Toppa med färska hallon och några blad av mintört om du har. De ser ute helt enkelt fantastiskt ut och smaken blir ännu bättre.

Rulltårtan håller sig i kylskåpet i 2 3 dagar. Du kan också testa andra fyllningar nästa gång: chokladkräm, vaniljkräm eller bara klassisk hallonsylt. De är ditt val.

Rulltårta är perfekt till fredagsfikan, barnkalas eller när du vill imponera på besök. En bit till kaffe är bara de bästa som finns.

Nu är de din tur att baka. De är verkligen inte svårare än de ser ut. Berätta gärna hur de gick eller om du experimenterade med en egen fyllning (jag älskar att höra om sådant).

Dela: