Bästa chocolate chip cookies receptet

Bästa chocolate chip cookies receptet

Emma Lindström·12 december 2025·
3 min

År 1938 gjorde Ruth Wakefield en upptäckt som skulle förändra världen. Hon högg upp en chokladkaka i små bitar och blandade dem i kakdegen. Vips chokladkakor var uppfunna. Från ett amerikanskt hotell spreds receptet över hela världen och landade så småningom i svenska kök. Idag bakar allt fler hemma här hemma, och de är lätt att förstå varför. Mjuka, smöriga och fyllda med choklad vad är det inte att älska? Den här artikeln lär dig både det klassiska receptet och några moderna varianter som gör att du kan anpassa kakorna efter din smak.

Klassiska chokladkakor så bakar du det perfekta receptet

Börja med att samla ingredienserna: 200 gram smör, 150 gram socker, 150 gram brunsockker, 2 ägg, 1 tsk vaniljsocker, 280 gram vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 tsk salt och 200 gram chokladbitar. Värm ugnen till 180 grader.

Vispa smöret och båda sockerslagen tillsammans tills blandningen ser luftig och ljus ut det tar ungefär tre minuter. Detta är viktigt eftersom luften gör kakorna porösa. Tillsätt sedan äggen ett i taget och rör försiktigt mellan varje ägg. Häll i vaniljsockret och blanda väl.

Sikta vetemjöl, bakpulver och salt tillsammans innan du blandar det i smördetaljen. Rör försiktigt och undvik att överarbeta degen. Slutligen tillsätter du chokladstyckena och blandar igen. Häll upp degklumpar på en kakplåt och grädda i cirka 10 till 12 minuter. Kakorna ska vara gyllene men fortfarande mjuka i mitten när du tar ut dem.

Hemliga tricks för att få kakorna perfekt mjuka

Det första tricket är att använda rumsvarmt smör inte smält och inte rakt ur kylen. Rumsvarmt smör blandas bättre och ger en luftigare deg. Mät mjölet noga, helst med en våg. För mycket mjöl är den största orsaken till hårda kakor.

Här är det viktigaste: ta ut kakorna medan de fortfarande är mjuka i mitten. De ser kanske inte helt färdiga ut, men de hårdnar när de svalnar (tro mig, det funkar). Låt dem ligga på plåten i två minuter innan du flyttar dem till ett galler.

Använd ett ordentligt avstånd mellan kakorna minst två centimeter. De sprids ut under bakning och behöver plats. Om du vill ha tjockare kakor kan du använda kallare smör och mindre deg per kaka. Förvara dina färdiga kakor i en lufttät behållare, så håller de sig fler dagar och blir inte uttorkade.

Prova nya varianter vegansk och glutenfri choklad

Vill du göra kakorna veganska? Byt helt enkelt ut smöret mot margarin eller kokosolja. I stället för ägg använder du tre matskedar vatten blandat med en halv tesked bakpulver per ägg. Använd vegansk choklad och resten av receptet fungerar på samma sätt. Många upptäcker att den veganska versionen blir precis lika god.

För glutenfria kakor ersätter du vetemjölet med glutenfritt mjöl det finns redan färdigblandat att köpa. Mängden blir ungefär densamma. Du kan också experimentera med olika chokladssorter: mörk choklad ger en djupare smak, mjölkchoklad är klassisk och mjuk, medan vit choklad passar bra om du vill ha något lite annorlunda.

Intresset för dessa varianter växer i Sverige. På sociala medier och matbloggar ser man allt fler kreativa versioner med nötter, saltkaramell eller till och med peppar. Det roliga är att du kan göra kakorna precis som du vill.

Nästa gång du bakar kan du förvara en bit deg i frysern. Rulla den till en rulle, slå in den i plastfolie och skär av små skivor när du får lust på en färsk kaka. Grädda liksom vanligt ingen grund behövs. Försök inte att vara perfekt på första försöket. Experimentera, smaka och dela dina resultat med vänner och familj. Du kommer att hitta din egen favorit-version av dessa älskade kakor.

Dela: