
Så gör du en perfekt Philly cheese steak
Philly Cheese Steak är en macka som har gjort karriär från gatukök i Philadelphia på 1930-talet till helt enkelt världskänd. Det är nötkött, lök, ost och bröd nästan för enkelt för att kunna bli så gott. Men de är ju just därför den funkar. Receptet låter klurigare än vad det är, och hemma kan du göra en helt likvärdig version utan att behöva något avancerat. Många tror att hemmalagad Philly Cheese Steak kräver speciell utrustning eller svåra ingredienser. Det stämmer inte. Med rätt knep och lite grundkunskap skapar du något verkligt bra på bara tjugo minuter.
Ingredienser som gör skillnad
Köttet är stjärnan här. Du behöver något som heter entrecôte eller ryggbiff snitt som är lätt att skiva tunna. Köp en bit på ungefär 400 gram och lägg den i frysen en timme innan du börjar. Då blir det mycket lättare att skära tunna, jämna skivor. Lök är obligatoriskt använd två stora eller tre små. Svamp är valfritt men absolut värt. Paprika kan också förtjäna en plats om du gillar det mjukt och sött (jag älskar det själv, faktiskt).
Ostsåsen är nästa viktiga del. Många köper färdig "Cheese Whiz" från amerikanska delar, men en hemgjord ostsås ger bättre kontroll. Du behöver smör mjöl, mjölk och ost. Västerbottenost eller en blandning av cheddar och en lagrad ost fungerar perfekt. Kryddor som paprikapulver, salt och peppar avslutar bilden. För brödet: en mjuk baguette eller långbröd från bageri är vägen att gå. Och glöm inte smörgåspapper för enklare servering senare.
Steg-för-steg matlagning
Börja med köttet. Ta ut biten från frysen och låt den ligga på en skärbräda. Använd en vasst kniv och skär så tunt du kan nästan tunnare än du tror är möjligt. Lägg skivorna åt sidan.
Nästa moment: ostsåsen. Smält två matskedar smör i en liten kastrull. Häll i två matskedar mjöl och rör snabbt i två minuter. Häll i 250 milliliter mjölk lite i taget medan du rör. Det ska bli slätt, inte klumpigt. Tillsätt 150 gram finriven ost och rör tills allt smälter. Om det blir klumpigt kan du sila såsen genom en fin sil. Tillsätt en halv tesked paprikapulver salt och peppar. Ställ åt sidan.
Nu stekningen. Värm två matskedar olja eller smör i en stor het panna. Lägg ned löken och låt den bli mjuk på ungefär fem minuter. Häll på köttet och hacka det med en stekspade medan det steks. Det ska ta två till tre minuter. När köttet är genomstekt blandar du in ostsåsen direkt i pannan. Rör försiktigt. Det ska se ut som ett brunt gytter med krämig ost.
Ta långbrödet, skär det på längden och värm det lätt i pannan. Häll kött- och ostblandningen in i brödet. Slå in det i smörgåspapper så är du helt klar.
Svenska variationer och smakboost
Här hemma har Philly Cheese Steak utvecklats på många sätt. Picklad rödlök är en favorit det friska och syrliga gör mackan ännu bättre. Jalapeños från burk ger värme för den som gillar det. Grillad paprika eller stekt svamp (kantareller om du hittar!) lyfter grundreceptet utan att förstöra det.
Experimentera gärna. Du kan försöka med en blandning av Västerbottenost och mozzarella istället för bara cheddar. Det ger en helt annan smakupplevelse. Det viktiga är att inte överlasta mackan låt grundkomponenterna få lysa. Ett smart trick: steka brödet lätt i pannan ovanpå kött- och ostblandningen så att det suger upp smakerna och blir krispigt. Det gör enorm skillnad.
Vanliga misstag och hur du fixar dem
Klumpig ostsås? Du har antagligen röt för långsamt eller inte tillsatt mjölken gradvis. Nästa gång: rör fort och häll mjölken långsamt. Om det redan hänt kan du sila såsen genom en fin sil och värma den igen.
Torrt eller hårt kött? Det betyder att du skivade det för tjockt eller stekte det för länge. Kom ihåg: skiva så tunt som möjligt och stek bara två till tre minuter på högt värme. Köttet ska vara brunt men fortfarande saftigt.
Slöst bröd? Du lämnade antagligen mackan för länge innan servering. Steka brödet just innan du fyller det. Om det redan hänt kan du steka det en gång till på låg värme för att återfå lite spänst.
Det roliga är att det inte krävs något mer än en vanlig panna, en kniv och tålamod. Du lär dig snabbt. Nästa gång blir det ännu bättre.
Det här receptet är gjort för att upprepas ofta. Och ännu roligare: du kan anpassa smakerna helt efter vad du älskar. Gillar du kryddigt? Lägg på mer jalapeño. Föredrar du vegetariskt? Byt köttet mot svamp och rosta det ordentligt. Testa, lär dig och dela gärna ditt resultat. Det finns inget perfekt sätt bara din väg att göra Philly Cheese Steak.