
Panang curry recept som smakar hemlagat
Panang curry låter komplicerat, men det är faktiskt en av de enklaste asiatiska rätterna att laga hemma. Rätten är krämig, smakrik och tar mindre än 30 minuter. Det bästa? Du behöver bara en gryta och ett tiotal ingredienser. Om du någonsin har ätit panang curry på restaurang och tänkt "jag skulle kunna göra det själv" du har rätt. Det är dags att testa.
Vad är Panang Curry Egentligen?
Panang curry kommer från Thailand och är en av landets mest älskade currysorter. Den skiljer sig från andra currytyper genom att de är krämigare och tjockare, nästan som en sås. Det beror på att den innehåller kokosmjölk och jordnötter. Smaken är mild, lite söt och har en underbar nötig ton. Tänk på det som en blandning mellan en mild currysås och en jordnötsås precis så gott som det låter.
Ingredienser Du Behöver
För fyra portioner behöver du:
Proteiner:
- 500 gram kyckling eller fläskfile, skuren i bitar
Grunderna:
- 3 matskedar panang currypasta
- 400 milliliter kokosmjölk
- 100 milliliter vatten
- 2 matskedar fisksås
- 1 lime
Grönsaker:
- 1 röd paprika
- 150 gram broccoli
- 1 morot
- Cirka 5 limeblad (valfritt men rekommenderat)
Till servering:
- Jasminris
- Rostade jordnötter
- Färsk thaibasilika eller koriander
Var hittar du det? Panang currypasta finns i de flesta matbutiker, men asiatiska livsmedelsbutiker har ofta bättre urval. Kokosmjölk får du överallt. Limeblad är svårare att hitta ersätt med limezest om du inte hittar dem, så funkar det nästan lika bra.
Steg för Steg Så Lagar Du Din Curry
Steg 1: Hetta upp en stor gryta eller wok med lite olja på medel värme. Tillsätt currypastan och stek den i cirka två minuter. Det här steget är viktigt det frigör alla smaker och dofter från pastan. Du kommer märka att det börjar dofta underbart (helt sant).
Steg 2: Tillsätt köttbitarna och stek dem i två minuter tills de är vita på ytan. De behöver inte vara färdiga än, bara lite selade.
Steg 3: Häll i kokosmjölken långsamt och rör väl. Tillsätt vatten. Låt det koka långsamt i cirka tio minuter. Köttets insida blir då vit och helt genomstekt.
Steg 4: Tillsätt nu grönsakerna. Börja med de hårdaste morot och broccoli. Efter fem minuter tillsätter du paprikan och limebladen. Allt ska bli mjukt men inte slappet.
Steg 5: Smaka av med fisksås och limejuice. Börja sparsamt du kan alltid tillsätta mer. Fisksåsen gör rätten salt och limejuicen gör den frisk och levande.
Steg 6: Servera över varmt jasminris. Toppa med rostade jordnötter och färska örter.
Varianter Du Kan Prova
Kyckling: Det är den klassiska varianten och det jag använder hemma ofta. Den blir mör och absorberar smakerna väl.
Fläsk: Använd fläskfile och skär den i mindre bitar än kyckling. Det tar ungefär samma tid.
Tofu: Byt köttundvikaren mot pressad tofu. Den behöver bara några minuter i curryn lägg till den nästan sist så att den inte blir för mör.
Bara grönsaker: Enkelt byt köttundvikaren mot mer broccoli, blomkål, sparrisbroccoli eller paprika. Allt fungerar. Smaken blir lite ljusare men lika bra.
Praktiska Tips för Bästa Resultatet
Använd bra kokosmjölk. Billig kokosmjölk kan bli vattning eller grynig. Det är värt att betala lite mer för en bra märke.
Stek pastan först. Det här gör en enorm skillnad. Två minuter i olja får pastan att blomma upp och bli mycket mer smakmässig.
Tillsätt grönsaker i rätt ordning. Hårdare grönsaker först, mjukare sist. På så sätt blir ingenting överkokt.
Balansera smaken. Fisksås ger salt, limejuice ger friskhet. Du behöver båda för att curryn ska smaka rätt.
Toppa generöst. Rostade jordnötter och färska örter gör en enorm skillnad. Det tar bara två minuter och det märks verkligen.
Frysning fungerar. Panang curry tål att frysas mycket bra. Grönsakerna blir lite mjukare när du värmer upp, men smaken är fortfarande utmärkt.
Svar på Frågor Som Kommer Upp
Kan jag byta köttet? Absolut. Fläsk, räkor eller bara grönsaker fungerar lika bra. Anpassa kokningstiden räkor behöver bara tre minuter.
Vad gör jag utan limeblad? Du kan utelämna dem helt, men de ger en unik citrussmak. Använd istället rivet limezest för en liknande effekt.
Hur gör jag den starkare? Använd mer currypasta eller tillsätt hackad chili. Börja försiktigt du kan inte ta bort hettan sen.
Hur gör jag den mildare? Använd mindre currypasta och mer kokosmjölk. Kokosmjölken minskar hettan.
Vad är skillnaden från röd curry? Röd curry är mer flytande och ofta starkare. Panang curry är tjockare, mildare och innehåller oftast jordnötter. Den är också mer "tjock sås" än "tunn sås".
Testa detta recept hemma en vanlig veckodag. Nästa gång du lagar det går det ännu fortare för att du redan vet vad du gör. Experimentera gärna med olika grönsaker, köttyper och toppar. Panang curry är den perfekta rätten för att lära sig att laga asiatisk mat den är svår att misslyckas med och otroligt belönande när den lyckas.