
Perfekt kyckling i ugn på 45 minuter
Kyckling i ugn är en av de bästa väljvalen för vardagsmiddagar. Rätten går snabb att laga, smakar verkligen gott och du kan anpassa den efter vad du har hemma. Oavsett om du förälskar dig i gräddsåser, kryddiga varianter eller grönsaker från trädgården kycklingen passar allting. Du behöver ingen massa erfarenhet i köket för att lyckas (och det säger mycket från någon som började på noll). Själva tricket är att förstå några enkla steg, så blir resultatet alltid saftigt och smakrikt.
Så tillagar du saftig kyckling i ugn
Börja med att värma ugnen till 200 grader. Det tar bara några minuter och gör att kycklingen tillagas jämnt. Ta kycklingbitar antingen filéer eller lårfiléer och krydda dem ordentligt med salt och peppar. Värm lite olja i en stekpanna och bryn kycklingen några minuter på varje sida tills ytan blir gyllenbrun. Bryningen gör kycklingen mycket godare och ger de en fin färg.
Flytta sedan kycklingen till en ugnsform och baka i 20 30 minuter om du använder filéer. Lårfiléer behöver längre tid, ungefär 35 45 minuter. För att vara säker på att köttet är genomstekt använder du en köttermometer den ska visa minst 72 grader i mitten på det tjockaste stället. Då vet du att kycklingen är både säker att äta och perfekt mör.
Grönsaker och såser som passar perfekt
Det bästa med kyckling i ugn är att du kan laga allting i samma form. Lägg potatis, broccoli eller paprika tillsammans med kycklingen. En enkel gräddsås gör underverka blanda 2 deciliter grädde med en buljongkub och lite vitlök. Häll såsen över kycklingen när den redan ligger i formen, och allt tillagas tillsammans.
Andra läckra alternativ är crème fraîche med dill, pesto från trädgården eller en grönpepparsås. Soltorkade tomater passar också fantastiskt. Du kan till och med experimentera med curry eller chilipulver för något helt annorlunda, varför inte. Fördelen är att du får färre kärl att tvätta och smakerna smälter ihop på ett sätt som gör maten mycket bättre än om du lagade allting separat.
Praktiska tips för perfekt resultat
Använd alltid en köttermometer. Det tar bara några sekunder och du slipper gissa. Kycklingfiléer är snabbare men kan bli torra, så många föredrar lårfiléer som naturligt är saftigare. Om du ska värma upp maten senare, täck den med aluminiumfolie och värm på 180 grader i 15 20 minuter så blir den mjuk utan att torka ut.
En vanlig fråga är hur lång tid som behövs. De beror på vilken del du använder och hur varm ugnen är. Filéer går på ungefär 20 minuter, lårfiléer på 35 45 minuter. Du kan också börja på högre temperatur, 225 grader, och sänka till 175 grader halvvägs genom tillagningen för extra fin krispighet. Kontrollera alltid med termometern för att slippa gissa.
Nästa gång du ska laga veckomiddag, testa det här receptet. Du kommer att märka hur smidigt det blir när allt tillagas i en enda form. Experimentera med dina favoritsmak, prova nya såser och grönsaker. Det roliga med kyckling i ugn är att det nästan alltid blir gott, oavsett vad du hittar i kylen.