Krossade tomater recept som smakar fantastiskt

Krossade tomater recept som smakar fantastiskt

Emma Lindström·27 december 2025·
5 min

Det finns något riktigt magiskt med att göra sina egna krossade tomater hemma. Köpte du dem färdiga från en burk, kan de smaka lite långtråkigt och vätsigt. Men när du gör dem själv? Det är helt annorlunda. Smaken blir djupare, saftigare och så mycket mer levande (helt enkelt godare). Hemgjorda krossade tomater är hjärtat i italiensk matlagning de passar perfekt till pasta, pizza, soppor och nästan allt som behöver en god tomatbas. I den här artikeln lär du dig exakt hur du gör dem från grunden, och jag ger dig fyra enkla recept som kommer att få dina maträtter att smaka restaurantklass.

Gör Dina Egna Krossade Tomater Steg för Steg

Allt börjar med att välja rätt tomater. Du behöver färska, mogna tomater som är röda och fylliga. Välj inte hårda eller gröna de smakar sura och beska. Om du hittar tomater som doftar underbar är de perfekta.

Så skalas tomaterna: Fylla en stor kastrull med vatten och värm det tills de kokar. Gör ett litet X-snitt på undersidan av varje tomat. Lägg tomaterna försiktigt i de kokande vattnet i ungefär 30 sekunder. Tar du ut dem snabbt och lägger dem direkt i en skål med kallt vatten, blir skalet lätt att dra av. Det är triket som gör att det går snabbt!

När tomaterna är skalade kan du krossa dem. Lägg dem i en kastrull och använd en potatisstöt. Krossa dem så att de blir söndriga men inte helt till en slät massa. Du vill ha små bitar som ger textur och känsla i munnen.

Tillsätt en skvätt citronsaft den stoppar oxideringen och gör att dina tomater håller längre. Rör om väl. Nu har du hemgjorda krossade tomater som är redo att användas eller förvaras. I kylskåp håller de i ungefär en vecka. Fryst i påsar eller burkar håller de i flera månader.

Fyra Fantastiska Recept med Krossade Tomater

Enkelt Pastasås-Recept

Ingredienser (för 4 personer):

  • 400 g krossade tomater
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 matskedar olivolja
  • Salt och peppar
  • Färsk basilika
  • 500 g pasta

Så gör du: Hacka vitlöken fint och värm det i olivolja i en stekpanna. Låt det fräsa i ungefär 1 minut inte längre annars blir det bränt. Häll i de krossade tomaterna och låt det sjuda på låg värme i 15 20 minuter. Smaka av och tillsätt salt och peppar efter tycke. Strax före servering revelar du färsk basilika över.

Servering: Koka pastan enligt förpackningen. Blanda den varma pastan med såsen. Toppa med lite parmesanost och extra basilika.

Klassisk Tomatsoppa

Ingredienser (för 4 personer):

  • 600 g krossade tomater
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 lök
  • 2 morötter
  • 2 matskedar olivolja
  • Salt, peppar och oregano

Så gör du: Hacka löken och skär morötterna i tärningar. Värm olivoljan i en stor gryta och sautera löken och morötterna tills de blir mjuka. Häll i krossade tomater och grönsaksbuljong. Låt det sjuda i 20 minuter. Smaka av med salt, peppar och oregano.

Servering: Servera het med ett gott brö eller en sallad vid sidan.

Pizzasås från Grunden

Ingredienser (för 2 pizzor):

  • 400 g krossade tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 matskedar olivolja
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk socker
  • Salt och peppar

Så gör du: Hacka vitlöken och fräs det i olivoljan. Tillsätt krossade tomater, oregano och sockret. Låt det sjuda i 10 minuter på låg värme. Smaka av med salt och peppar. Den här såsen ska vara tjockare än en pastasås, så låt den sjuda tills den tjocknar till rätt konsistens.

Servering: Bred den på din pizzabas innan du lägger på toppingar och ost.

Enkel Gryta eller Stuvning

Ingredienser (för 4 personer):

  • 500 g krossade tomater
  • 400 g vita bönor (konserverade)
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 300 g gröna bönor eller annat grönt
  • 3 matskedar olivolja
  • Salt, peppar och basilika

Så gör du: Hacka löken och vitlöken. Värm olivoljan i en stor kastrull och sautera löken och vitlöken. Lägg i de krossade tomaterna och vita bönorna. Låt det sjuda i 10 minuter. Tillsätt de gröna bönorna och låt allt sjuda ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och basilika.

Servering: En lättare rätt som passar bra med ett gott bröd eller över kokt ris.

Svar på Dina Frågor om Krossade Tomater

Hur länge håller krossade tomater? I kylskåp håller de ungefär 5 7 dagar i en lufttät behållare. Du kan frysa dem i flera månader de mister inte mycket smak. Frys dem gärna i små portioner i fryspåsar, så tar du bara upp det du behöver.

Kan jag använda krossade tomater i alla tomatsåsrecept? Ja, absolut! De passar nästan överallt där du använder tomatsås. Från klassisk bolognese till indiska currys de fungerar bra och det är mycket enklare än att köpa burkar.

Vilka kryddor passar bäst med krossade tomater? Basilika och oregano är klassikerna. Vitlök ger djup. Du kan också prova timjan, rosmarin eller en skvätt balsamvinäger för något extra.

Vad gör jag om jag inte har färska tomater? Använd konserverade hela tomater istället. Lägg dem i en kastrull och krossa dem med en potatisstöt. Resultatet blir ungefär detsamma, även om smaken kan vara lite mindre intensiv än med färska sommarens tomater.

Nu är det dags för dig att testa detta själv. Gå till mataffären, plocka en liten låda mogna tomater och börja experimentera. De första gångerna kanske det inte blir perfekt, och det är helt okej. Varje gång du gör det blir du bättre. Snart kommer dina vänner att undra vad ditt hemliga trick är. Det är bara att du bryr dig tillräckligt för att göra det från grunden.

Dela: