
Gör tikka masala hemma på 30 minuter
Tikka masala är rätten som nästan alla beställer på svenska indiska restauranger. Den cremiga tomatsåsen, det zartiga köttet och alla kryddorna gör den nästan omöjlig att motstå. Det hemliga? Receptet är mycket enklare hemma än många tror. Och veta du vad som är riktigt coolt? Rätten har en helt galen britisk-indisk historia som få känner till - en historia om en kund som klagade, en kock som skapade något nytt, och en rätt som förändrade matvärlden.
Den Överraskande Historien Bakom Tikka Masala
Allt började i Glasgow, Skottland, någonstans på 1960-talet. Legenden säger att en kund på en restaurang tyckte att grillad kyckling - tikka - var alltför torr. Kocken ville lösa problemet, så han gjorde något genialt: han kokade ihop en cremig tomatsås och blandade den med köttet. Så tikka masala fanns till. Ordet "tikka" betyder helt enkelt marinerat och grillat kött. "Masala" är en kryddmix, flera kryddor tillsammans. Det är inte en indisk rätt på riktigt, även om den använder indiska tekniker och smaker (vilket är lite roligt att tänka på, egentligen). Istället är den en brittisk uppfinning. Efter decennier blev den så populär att den nästan betraktas som Storbritanniens nationalrätt. Sedan kom den till Sverige, och nu är den överallt.
Marinaden Är Din Hemliga Vapen
Här börjar det riktiga trolleriet. En bra marinad gör all skillnad mellan ok-kyckling och spektakulär kyckling. Du behöver grekisk yoghurt, citronsaft och dessa kryddor: spiskummin, koriander, gurkmeja, paprika, kanel, kardemumma och röd chili. Blanda det hela tillsammans. Yoghurten gör köttet saftigt. Citronsaften gör det mjukt. Kryddorna gör det fantastiskt. Låt kycklingen marinera minst några timmar - helst över natten. Ju längre, desto bättre. Använd kycklinglårfilé, de är saftigare än bröstfiléer. Grill köttet sedan i ugn eller på grillpanna. En vanlig stekpanna fungerar också om du inte har något annat.
Såsen Som Gör All Skillnad
Nu kommer den verkliga magin. Hacka lök, vitlök och ingefära fint. Hetta upp smör i en stor kastrull och fräs löken tills den blir gyllene. Lägg i vitlöken och ingefären - låt det fräsa ett par minuter. Tillsätt samma kryddor som i marinaden. Efter en minut hälls i krossade tomater. Låt det puttra långsamt i 15-20 minuter så smakerna utvecklas ordentligt. Häll sedan i grädde eller yoghurt. Värm försiktigt, låt det inte koka. Smaka av och justera. Vill du ha en rikare sås? Lägg i lite extra smör. Gillar du det lättare? Använd kokosmjölk istället för grädde (mycket god variant om du frågar mig).
Från Klassisk Till Din Egen Version
Det fina med tikka masala är att du kan göra den precis hur du vill. Vegetarian? Använd tofu eller kikärtor istället för kyckling. De grönsaker som fungerar bra är paprika, zucchini och blomkål. Vill du minska styrkan? Använd mindre chili och paprika, och lägg i mer grädde. Älskar du starkt? Öka chilimängden. Servera med basmatiris eller varmt naanbröd - båda är perfekta. En snabb fråga: Är det indiskt? Nej, det är brittiskt. Hur länge håller det? 2-3 dagar i kylskåp. Kan jag frysa det? Ja, helt enkelt. Vilka kryddor är viktigast? Alla tillsammans skapar magin, men spiskummin och gurkmeja är guldkornonen.
Det roliga är att det inte finns en "rätt" version av tikka masala. Precis som kocken i Glasgow som löste ett problem genom att experimentera kan du göra det samma. Prova din version hemma. Kanske lägger du i mer ingefära. Kanske använder du kokosgrädde. Kanske blandar du in mango eller ananas. Vilken version gör du först?