Så gör du inkokt lax hemma

Så gör du inkokt lax hemma

Emma Lindström·19 december 2025·
4 min

Inkokt lax är en klassisk svensk rätt som många av oss åt hemma redan som barn. De är en rätt som fungerar både på vardagsbordet och när du ska imponera på gäster till midsommar eller påsk. Grundidén är enkel: lax sjuds varsamt i en kryddig lag och serveras sedan kall. Resultatet blir en mild, saftig fisk som smakar långt bättre än man kan tro.

Lagans hemlighet så gör du den rätt

Lagen är allt när du gör inkokt lax. Börja med att hälla två liter vatten i en stor gryta. Tillsätt två deciliter vit ättika, två matskedar salt och två matskedar socker. Skär en stor lök i tjocka skivor och lägg den i grytan tillsammans med ungefär tio lagerblad och en tesked vitpeppar. Du kan också lägga i en näve färsk dill.

Låt allt koka i ungefär tio minuter. Smaken från löken och dillknoppen ska sprida sig ordentligt. Här är ett bra tips: smaka på lagen medan den kokar. Vill du ha den surare? Tillsätt lite mer ättika. Tycker du att den är för salt? De är nästan omöjligt men du kan ge den lite mer socker istället.

Många svenskar gör lagen precis likadeles varje gång, men du kan experimentera. Någon skiva ingefära ger en frisk kick. En eller två röda chilier skapar värmeslack utan att förstöra smaken. Andra testar risvinäger istället för vit ättika för något mjukare resultat (och det funkar faktiskt riktigt bra, måste jag säga).

Från stekpanna till kylskåp så tillagas laxen

Det viktigaste är att välja laxfilé med skinn på. Skinnet håller fisken samman och gör den saftigare när den sjuder. Du behöver ungefär 800 gram laxfilé för fyra personer. Lägg den med skinnsidan ned i en eller flera grytdeckel eller på aluminiumfolie.

Häll den kokande lagen försiktigt över laxen så den är helt täckt. Täck sedan grytan eller bakplåten med något lock eller plastfolie. Låt laxen svalna helt och hållet i rumstemperatur det tar ungefär 20-30 minuter. Sedan förflyttar du allt till kylskåpet.

Här kommer tålamodet in: laxen behöver minst en timme i kylen innan du kan äta den. Men ärligt talat? Över natten blir det mycket godare. Under tiden utvecklas smakerna och laxen blir fast men fortfarande helt saftig. Du kan förvara inkokt lax i kylen i två till tre dagar lagom långt innan du äter upp den.

Vad serverar du tillsammans med laxen?

Till inkokt lax hör ett par klassiska tillbehör. Först och främst: kokt potatis. Den ska vara mjuk men inte lös. Sedan behöver du en bra dillmajonnäs. Blanda två msk majonnäs med ett par matskedar gräddfil och en generös näve hackad färsk dill. Salt och vitpeppar efter smak. Enkelt men verkligen gott.

Gräddfil är också ett måste många gillar att ta en klick direkt på laxen. Inlagd gurka från burken smakar perfekt bredvid. Hackad gräslök sprider sig över hela tallriken och ger en frisk smak. Slinga lite knäckebröd på sidan för de som vill. Några experimentella? Gör en skarpsås genom att röra ihop gräddfil, majonnäs, en msk ättika och lite socker med dill.

Näringsvärdet i inkokt lax är riktigt bra. En normal portion ger dig ungefär 27 gram protein det är nästan lika mycket som i en kyckling. Du får också mycket omega-3-fettsyror som är bra för hjärtat. En portion innehåller omkring 614 kilokalorier beroende på hur stor den är och hur mycket fett laxen själv innehåller.

Tips för att lyckas varje gång

Använd alltid färsk eller ordentligt tinad lax. Fryst lax fungerar, men då måste den tina helt innan du börjar. Koka alltid upp lagen före det löser socker och salt mycket bättre än om du häller kallvatten över.

Ett trick från andra som gjort inkokt lax i många år: lägg ett papper eller plastfolie direkt på laxen innan du täcker grytan. De håller fukten än bättre och gör att laxen inte torkar ut.

Är du osäker på om laxen är klar? Den ska vara helt vit eller grå på insidan, aldrig rosa. Fisken ska inte vara fladdrande eller genomskinlig längre den ska kännas fast när du sticker i den med en gaffel.

Inkokt lax är en rätt som nästan inte kan gå fel. Du kan göra den dagen före du är hemma hos folk. Smakerna blir bättre under tiden. Prova olika saker i lagen varje familj har sin egen version. Kanske passar dill bättre för din familj? Eller vill någon ha mer vitpeppar? Det fina är att du själv styr helt över smakerna (ja verkligen, inget konstigt med det). Gör ett recept hemma redan denna vecka och se hur lätt det går.

Dela: