Godaste recept kycklinglårfilé

Godaste recept kycklinglårfilé

Emma Lindström·27 december 2025·
4 min

Kycklinglårfilé är en av mina favoritingredienser när jag ska laga mat på vardagen. Den är saftig, billig och smaksatt på ett helt annat sätt än bröstfilé. Bästa delen? Du kan göra den på tusen olika sätt. Med grönpepparsås, balsamvinäger eller mango chutney blir det helt olika maträtter varje gång (och de flesta är riktigt goda). Låt mig visa dig hur du gör den perfekt.

Varför kycklinglårfilé är bäst

Kycklinglårfilé innehåler mer fett än bröstfilé, vilket gör den mycket saftigare när du lagar den. Det betyder att det är nästan omöjligt att göra den torr. Du kan laga den i ugnen, på stekpannan eller till och med grillen utan att oroa dig för att den ska bli gummiaktig.

Priset är också mycket bättre än bröstfilé. Du får ofta två eller tre filer för ungefär samma pris som en bröstfilé. Det gör kycklinglårfilé perfekt för vardagsmiddag när du ska mätta en hel familj utan att slösa pengar.

Du kan göra så mycket med den. Gör kycklinglårfilé med potatis och grönpepparsås på tisdagen. Gör den med ris och mango chutney på fredagen. Skär upp den i bitar och lägg den i en sallad på måndagen möjligheterna är verkligen oändliga.

Hemliga trick för saftig kyckling

Det första tricket är att marinera kycklingen innan du lagar den. Låt den ligga i marinad i minst en timme. Det gör köttet mycket smakrikare och saftigare. Du kan göra en enkel marinad med olivolja, citron, vitlök och salt. Det är allt du behöver.

Det andra tricket handlar om temperaturen. Du måste laga kycklingen till en innertemperatur på exakt 72°C. Använd en meat thermometer så att du inte behöver gissa. Sticka in den i de tjockaste stället på köttet. När den visar 72°C är det perfekt.

Det tredje tricket är att täcka kycklingen med aluminiumfolie under tillagningen. Det stoppar vätskan från att dunsta bort. Sedan kan du ta bort folien sista tio minuter så att den blir lite gyllen och fin (och snygg på tallriken). Det här gör skillnaden mellan medelmåttig och perfekt kyckling.

Tre enkla recept du måste prova

Kycklinglårfilé med grönpepparsås

Det här är klassiskt och verkligen gott. Marinera kycklingen i en timme med olivolja, vitlök och citron. Lägg den i en form täckt med folie. Baka den på 200°C i ungefär 25 minuter. Gör en grönpepparsås på smör, fløte och pressade gröna peppar. Servera med kokt potatis och en grön sallad.

Kycklinglårfilé med balsamvinäger

Marinera kycklingen i balsamvinäger, honung, olivolja och saltade örter i två timmar. Stek den på medelhög värme i en varm panna i ungefär 30 minuter. Vänd den halvvägs genom. Servera med ris och rostade grönsaker. Balsamvinägern gör kycklingen mörkbrun och krispig på utsidan.

Kycklinglårfilé med mango chutney

Marinera kycklingen i soja, ingefära och vitlök. Stek den på höga värmen på stekpannan i ungefär 8 minuter per sida. Lägg kycklingen på en tallrik och toppa den med mango chutney. Servera med kokos-ris och en frisk sallad. Den här kombinationen är tropisk och helt underbar.

Laga vilken av dessa du vill prova först. De tar mellan 15 och 45 minuter från start till slut. Inget av dem är svårt. Du kommer att få fram något som smakar mycket bättre än vad du kunde vänta dig.

Du behöver inte följa recepten exakt. Experimentera med dina egna smaksättningar. Gillar du stark chili? Lägg till chili i marinaden. Gillar du krämiga såser? Gör en själv. Kycklinglårfilé är så flexibel att den passar till nästan vad som helst du hittar på.

Det enda som spelar roll är att du vågar börja. Köp kycklinglårfiléer nästa gång du är i mataffären. Marinera den och lägg den i ugnen. Du kommer att bli överraskad över hur lätt det är och hur gott det blir. Det är mycket bättre än du tror.

Dela: