Dulce de leche recept som fungerar varje gång

Dulce de leche recept som fungerar varje gång

Emma Lindström·8 december 2025·
4 min

Dulce de leche är en tjock, gyllenbrun sås som smälter på tungan. Det kommer från Latinamerika, framför allt Argentina och Uruguay, och har en krämig textur som får dig att längta efter mer. Hemgjord dulce de leche tar ungefär 2-3 timmar att göra på det traditionella sättet, men de är helt värt tiden. En sked av detta goda förändrar både glass, kakor och tårtor till något helt speciellt.

Två sätt att göra dulce de leche hemma

Det finns två praktiska sätt att göra dulce de leche. Den klassiska metoden går till så här: du lägger en burk kondenserad mjölk i en större kastrull fullt med vatten. Sedan kokar du i 2-3 timmar. Vattnet får det att bli långsamt och jämnt varmare, så mjölken karamelliseras utan att bränna.

Vill du spara tid? Använd en tryckkokare istället. Där tar det bara omkring 20 minuter. Mjölken blir precis lika god, men du sparar två timmar (och stressen med att hålla koll på vattnet). Under kokningen sker något magiskt: sockret i mjölken blir brunt och seg. Mjölken förvandlas från vit och tunn till gyllenbrun och tjock.

Säkerhet är viktigt här. Burken måste alltid vara täckt med vatten. Om vattnet försvinner blir burken het och kan explodera. Kolla regelbundet och häll på mer vatten om det behövs. Och koka aldrig kondenserad mjölk direkt i kastrullen utan burk det bränner fast nästan omedelbar och blir mörkbrunt på fel sätt.

Vad du behöver veta innan du börjar

Här är de viktigaste tipsen för att lyckas första gången. Använd endast en ohöljd burk kondenserad mjölk. Kontrollera att vatten täcker burken helt innan du startar. Använd en timer så du inte glömmer bort den på spisen.

Många tror att de kan koka mjölken direkt i kastrullen. Det går inte helt enkelt. Utan burken håller värmen för ojämnt och mjölken bränner fast på botten. Du får en sur, mörkbränd sås istället för en snygg gyllenbrun.

Andra vanliga misstag: att öppna burken innan den är sval den kan skada din hand. Eller att glömma att fylla på vatten då blir det en olycka. Om vattnet får slut under kokningen kan det värsta hända. Därför: sätt en timer på din mobil och fyll på vatten var tjugonde minut.

Olika sätt att använda dulce de leche i dina recept

När du väl har gjort dulce de leche kan du använda det överallt. Vispa det med grädde för en lyxig mousse. Lägg det mellan kakskivor i en chokladtårta. Swirla det i vanilla-glass för något helt oöverträffat.

Det fungerar även i salta rätter testa det på rostat brölöd med ost, eller i en sås till grillad kyckeling. Du kan fylla bakverk med det, stryka det på pannkakor eller bara äta en sked direkt från burken när ingen ser. (Vi dömer inte.)

Nästa vecka kan du baka dulce de leche-brownies, göra en luftig tårta eller hälla det över frukt. Möjligheterna är nästan oändliga. Börja enkelt: ta en vanlig vaniljkaka och lägg dulce de leche mellan skivorna. Din familj kommer att undra över din magiska bakverk.

Förvaring och hur länge det håller

Hemgjord dulce de leche förvarar du i ett lufttätt behållare i kylskåpet. Det håller i flera veckor där. Vill du spara det längre? Frys det i portionsburkar då håller det i flera månader utan problem.

Märk behållaren med ett klistermärke och dagens datum. Då hittar du det enkelt senare och vet hur länge det stått där. Om du gör större mängder kan du förbereda det i små plastbehållare som du fryser in. Då har du alltid dulce de leche klart när inspiration slår till.

Om dulce de leche får en konstig lukt eller växer mögel kasta det. Det är sällan eftersom sockret konserverar, men säkert är säkert. En fryst portion tinar upp på några timmar i kylen, så planera lite framåt om du vill använda det.

Nu är du redo att testa! Börja med den klassiska metoden om du är nyfiken på processen. Om du har bråttom och en tryckkokare hemma använder du den istället. Du kan också köpa färdigt dulce de leche i butiken det sparar tid när veckan är stressig. Men den hemgjorda versionen? Den smakar helt annorlunda. Söt, tjock och helt perfekt.

Försök göra det denna vecka. Berätta gärna i kommentarerna hur det gick och vad du gjorde av dulce de leche. Vilka recept testar du först?

Dela: