
Gör din egen vita sangria hemma
Det finns något magiskt med ett glas kall vit sangria på en varm sommardag. Fräscht, fruktigt och lätt det är en dryck som nästan gör sig själv. Vit sangria är helt enkelt torrt vitt vin blandat med frukt och lite bubblor. Det tar bara några minuter att sätta ihop, men resultatet smakar som om du har arbetat hela dagen. Perfekt för trädgårdsfester, hemmabjudningar eller bara för att göra vardagen lite festligare.
Välja Rätt Vin Grunden för Bra Sangria
Vinet är stjärnan här. Du behöver ett torrt vitt vin med frisk syra något som inte är för tungt eller långt fatlagrat. Pinot grigio är en klassiker. Det är lätt, fruktigt och passar perfekt. Sauvignon blanc är ett annat bra val med sin gräsiga, friska karaktär. Om du vill vara lite äventyrlig kan du prova vermentino eller albariño, som båda kommer från Mittelhavskusten och skriker efter frukt och sol.
Undvik viner som är tungt fatlagrat eller oaky de blir för dominanta och stör fruktkombinationen. Tänk friskt och lätt. Ett bra tips är att handla ett vin du faktiskt gillar att dricka själv (jag gillar att läsa recensioner på nätet innan, sparar både tid och pengar). Om du inte tycker om det rent, blir det inte bättre i sangrian. Spara de finare vinerna till andra tillfällen här räcker det med något solitt och prisvärt.
Receptet Steg för Steg Från Frukt till Friskhet
Ingredienser (för ungefär 8 glas):
- 1 flaska (750 ml) torrt vitt vin
- 2 apelsiner
- 2 citroner
- 2 limefrukter
- 1 grönt äpple
- 2 nektariner eller persikor
- 500 ml kolsyrat vatten eller Sprite
- Mynta eller citronmeliss (valfritt men rekommenderat)
- Is till servering
Så här gör du:
Börja med att skiva all frukt. Apelsinen och citronen kan du skiva ganska tjockt ungefär en centimeter. Lime blir mindre bitar. Äpplet skär du i tunna skivor, och nektarinerna delar du och tar bort kärnan innan du skär de i bitar. Ju vackrare du skär, ju finare ser sangrian ut.
Lägg all frukt i en stor kanna eller karaff. Häll på vinet. Rör försiktigt så att allt blandas. Sätt in i kylskåpet i minst en till två timmar gärna längre (om du har tid, låt den dra över natten). Ju längre den drar, desto mer smak får du från frukten. Du kan faktiskt göra detta dagen innan om du vill.
Precis innan du serverar häller du på de kolsyrade vattnet eller Sprite. Det är viktigt att vänta med detta, annars försvinner all bubblor. Om du har mynta eller citronmeliss revetar du några blad och lägger i. Servera med massor av is och njut.
Variationer och Tips för Varje Tillfälle
Exotisk version: Byt ut några av citrusfrukterna mot mango, kiwi och ananas. Det blir lite mer sommarfest och tropisk. En nektarin kan du behålla för balans.
Bärversion: Använd jordgubbar, blåbär och hallon istället för nektariner. Det ser fantastiskt vackert och smakar underbart friskt. Citrusfrukterna behåller du för att få rätt syra.
Alkoholfri variant: Använd alkoholfritt vitt vin istället för vanligt vin. Lägg till lite fruktsocker eller honung för att få rätt söte. Det blir nästan lika gott och perfekt när några inte dricker alkohol.
Sötare version: Om du och dina gäster gillar det lite sötare kan du tillsätta en skvätt brandy eller en fruktig likör. Det ger en helt annan karaktär mer festlig och elegant.
Det roliga med sangria är att de inte finns någon rätt eller fel. Du bestämmer. Prova olika kombinationer tills du hittar din favorit. Nästa gång blir det ännu bättre.
Avslutning
Vit sangria är en vinnare på vilken fest som helst. Det är lätt att göra, ser vackert ut och smakar himmelskont. Bästa delen? Dina gäster tror alltid att du har arbetat mycket hårdare än vad du faktiskt gjort. Prova receptet redan nästa helg. Experimentera med dina egna fruktkombinasjoner. Kanske blir det en ny sommarfavorit som du gör året om.