Cheesecake med philadelphiaost hemma

Cheesecake med philadelphiaost hemma

Emma Lindström·10 december 2025·
4 min

Cheesecake är en av världens bästa efterrätter. Den krämiga, söta kakan smälter på tungan och ger en känsla av lyx. Men det roliga är att du kan baka den hemma utan några speciella kunskaper. Många tror att cheesecake är svår att göra, men med rätt ingredienser och några enkla knep lyckas du definitivt. Philadelphiaost är hemligeten bakom den perfekta smaken och konsistensen som gör att svenska hem älskar cheesecaken.

Så började cheesecaken sin resa till Sverige

Cheesecake kom från USA till Sverige på 1970-talet. De var helt exotisk då något man åt på fina restauranger och kaféer (eller så trodde vi väl!). Folk blev förälskade i den krämiga texturen och det söta smakkonceptet. När Philadelphiaost blev lättare att köpa i matbutiken, började fler svenskar experimentera hemma. Ostsmöret från Filadelfia var snabbt favoriten för att det ger en perfekt, len fyllning. Idag är cheesecake en klassiker i många svenska hushåll. Vi bakar den till födelsedagar, fester och fredagskaffe. Enkelheten att göra den själv gjorde att receptet spred sig från familj till familj. Nu finns det hundratals varianter, men originalversionen med Philadelphiaost förblir den mest älskad.

Ingredienser och basblanda - steg för steg

För basen behöver du:

  • 250 gram digestivekex
  • 125 gram smölt smör
  • 2 matskedar socker

För fyllningen:

  • 500 gram Philadelphiaost (rumstempererad)
  • 150 gram socker
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 ml gräddfil eller vispgrädde

Börja med basen. Krossa kexen till en grov smula då ska den se ut som våt sand. Blanda smulorna med smölt smör och socker. Tryck blandningen fast i en kakform med bakpapper. Låt den vila medan du gör fyllningen.

För fyllningen är det viktigt att Philadelphiaosterna är rumstempererad. Då blir den len och enkel att blanda. Vispa osterna med socker tills blandningen blir skön och luftig ungefär två minuter räcker. Tillsätt ägg ett i taget och vispa försiktigt mellan varje ägg. Blanda i vaniljsocker, gräddfil och vispgrädde. Rör bara tills allt är sammanslaget. Vispa inte för hårt, för då får kakan små luftbubblor som skapar sprickor senare.

Bakningstricks som gör skillnad

Här är hemligheten till en perfekt cheesecake: använd vattensbad. Sätt kakformen i en större form med varmvatten halva vägen upp på sidan. Värmen sprider sig jämnt och kakan blir krämig utan att kanterna blir för torra. Baka på 160 grader i cirka 40 45 minuter. Kakan är klar när mitten skälver lite den ska inte vara helt stabil.

När tiden är slut stänger du av ugnen men lämnar dörren på glänt. Låt kakan svalna långsamt i ugnen i minst en timme. Det här är verkligen viktigt. Om kakan går från het till kall för snabbt, spricker den. Snabba temperaturförändringar skapar spänning i maten. Efter långsam svalnning tar du ut kakan och låter den bli helt kallnad. Till sist ställer du den i kylskåp över natten. Ja, över en hel natt. Det låter långt men då får smakerna tid att utvecklas och kakan blir extra god.

Vad gör du om det redan finns sprickor? Det spelar mindre roll än du tror (många svinningar blir ändå goda). Du kan täcka dem med fruktgelé, sylt eller crème fraîche. Smaken är fortfarande fantastisk, bara utseendet blev lite annorlunda.

En annan vanlig fråga: kan jag använda annan ost? Tekniskt ja, men Philadelphiaost är verkligen det bästa valet. Den har precis rätt fetthalt och syrgrad smak. Andra ostsorter kan göra cheesecaken tung eller för syrlig.

Cheesecake förvaras bäst i kylskåp i upp till fem dagar. Den håller ungefär två timmar i rumstemperatur, men smakad kallare är den oftast bäst. Du kan även frysa den i flera månader bara låta den tina i kylskåp före servering.

Nu är det dags för dig att testa. Börja med det här receptet och lär dig grunderna. Nästa gång kan du experimentera med choklad, bär eller karamell. Själva grunden är densamma, och det är vad som gör cheesecake så magisk. Med Philadelphiaost som bas lyckas du varje gång.

Dela: