
Enkel zucchini gratäng som alla älskar
Zucchinigratäng är en av de enklaste och godaste rätterna du kan göra hemma. Det är varmt, krämigt och smakar av sol och medelhav, men passar precis lika bra på vardagsmiddagen som på större tillfällen. Bästa delen? De finns massa sätt att göra den på, så du kan anpassa den helt efter vad du har hemma.
Så bygger du din gratäng - steg för steg
Börja med de enkla grunderna: zucchini, ost, grädde och ägg. Skala två stora zucchinin och skiva dem tunt eller riv dem fint. Späd ut två ägg i en skål tillsammans med 2 deciliter grädde salt och peppar. Blanda i 100 gram riven ost parmesan, mozzarella eller en blandning fungerar bra.
Smöra en ugnsform och lägg ner hälften av zucchinin i botten. Häll hälften av ägg- och gräddstanningen över. Lägg resten av zucchinin, och toppa med den sista delen av stanning. Strö gärna mer ost över toppen för en krispig yta (detta är verkligen värt det).
Grädda i 225 grader i cirka 35-40 minuter tills gratängen får en gyllene färg och känns fast när du sticker en gaffel i den. Vill du göra den lättare? Använd hälften grädde och hälften mjölk istället. Älskar du fisk? Lägg in skivor av gravad lax eller räkor tillsammans med zucchinin för något extra fint.
Hemliga trick för perfekt resultat
Det viktigaste tricket för att undvika vattnig gratäng är att salta zucchinin först. Strö lite salt över de skivade eller rivna strimorna och låt dem vila i fem minuter. Då drar zucchinin ur överflödig vätska, och gratängen blir mycket bättre. En del användar kökspapper för att torka bort fukten innan de blandar.
Välja rätt kryddor gör hela skillnaden. Vitlök är nästan obligatoriskt finhacka två klyftor och blanda i stanning. Dill och oregano passar perfekt, och ett litet snäll cayennepeppar ger en fin kick. Experimentera lite! En sked soltorkad tomat eller feta-ost tar gratängen till nästa nivå om du gillar sälare smaker.
Rivad zucchini ger en mer homogen och saftig textur än tunna skivor, och många föredrar det verkligen. Men det är helt upp till dig båda sätten fungerar fint. För en extra krispig yta, strö lite riven ost och brödsmula över precis innan den går in i ugnen. Servera med en frisk sallad på sidan för att bryta av det tunga.
Gratängen blir också bättre om du inte fyller formen alldeles för mycket. Låt ingredienserna få plats att expandera lite under gräddningen. Om du ser att toppen bränner innan gratängen är klar inuti, täck den med aluminiumfolie i sista tio minuterna.
Vill du göra den vegansk? Byt ut grädden mot växtbaserad grädde och använd vegansk ost eller bara lite nutritionsgjäst istället. Det fungerar faktiskt överraskande bra (jag blev själv överraskad). Vegetariska versioner utan protein är perfekta som tillbehör till grillad kyckling eller kött.
Zucchinigratäng är forgivande mat. Du kan inte direkt misslyckas. Det värsta som händer är att den blir lite vattnig och då vet du för nästa gång att salta och torka zucchinin bättre. Så ta det lugnt, experimentera med ingredienser du gillar, och njut av resultatet!