
Morotskaka recept Fredriks Fika
Morotskaka är en klassiker som de flesta älskar. Men det finns ett recept som sticker ut - det från Fredrik Nylén och hans blogg Fredriks Fika. Det som gör hans version särskild är brynt smör och en krämig färskostfrosting som får kakan att smaka nästan som från en riktigt bra konditori.
Du kanske undrar vad som är skillnaden? Det är inte bara ingredienserna. Det är också hur de kombineras och de små knepen som gör skillnad (och tro mig, det märks). Fredrik vet exakt när kakan är perfekt gräderad, hur smöret ska bruntas utan att brännas, och vilken proportion mellan frosting och kaka som fungerar bäst.
I den här artikeln får du både hela receptet och alla hemligheterna. Du ska kunna baka en morotskaka som ser ut och smakar som om du är en erfaren bak-expert. Låt oss börja med att lära känna mannen bakom receptet.
Vem är Fredrik Nylén bakom Fredriks Fika?
Fredrik Nylén är utbildad kock och han var finalist i TV-programmet Hela Sverige Bakar 2013. Det är redan en bra anledning att lyssna på hans recept - han vet vad han gör i köket. Men hans verkliga styrka är något helt annat.
Fredrik älskar klassiska recept. Han tar gamla, beprövade bakverk och lyfter dem med moderna grepp. Brynt smör, naturliga ingredienser och mycket omsorg. Han är inte någon som bara skriver av recept från gamla kokböcker. Han testar, han frågar sina följare vad de tänker, och han lyssnar på vad som fungerar och inte.
Det som gör Fredrik trovärdig är att han bryr sig verkligen. Han svarar på frågor från följare. Han testar förslag som människor skickar in. Fredriks Fika är inte bara en blogg - det är en community där Fredrik är med och hjälper till. Han är en skapare som vill att du ska lyckas, inte bara en expert som säger vad du ska göra.
Ingredienserna: Vad gör morotskakan helt rätt?
En bra morotskaka börjar med rätt ingredienser. Du behöver smör - och inte bara vilken sort som helst. Fredrik brynr sitt smör, vilket ger en djupare, nötig smak. Det är inte komplicerat, men de är skillnaden mellan en OK kaka och en fantastisk.
Sedan behöver du ägg, strösocker, fint rivna morötter, vetemjöl, kanel och bikarbonat. Tror du att morötterna bara är där för färgen? De är inte. De ger fukt och en mild sötma som gör att kakan blir saftig. Brynt smör tillsammans med mörötterna skapar något speciellt.
Frostingen är lika viktig. Den görs med färskost och smör. Den kombinationen ger en krämig, lite syrlig frosting som balanserar kakans sötma perfekt. Rätt ingredienser är verkligen halva vägen till en lyckad kaka.
Steg för steg: Så bakar du morotskakan rätt
Börja med att bryna smöret. Skär det i bitar och värm det på medium värme. Det prasslar skummar och färgen blir gyllene-brun. Det tar ungefär 5-8 minuter. Låt det svalna innan du blandar det med ägg och socker.
River morötterna fint. Det är viktigt. Stora bitar blir ojämn textur. Använd ett fint rivjärn eller en rivrasp. Blanda morötterna in i smeten tillsammans med torkade kryddor som kanel och bikarbonat.
Grädda vid 175 grader i ungefär 35-40 minuter. Kakan är klar när en tandpetare kommer ut helt ren. För lång tid gör den torr. För kort tid och den blir klibig inuti. Det är här erfarenheten spelar roll.
Låt kakan svalna helt innan du glaserar den. Det är lätt att förbise, men de är viktigt. Varm kaka gör att frostingen blir för mjuk och flyter av. Kall kaka håller frostingen på plats.
Frostingen görs genom att blanda mjuk färskost med smör. Slå tills den är krämig och lätt. Smaka av och justera sockermängden. Sprid den jämnt över kakan när den är helt kall.
Vanliga misstag och hur du undviker dem
Varför blir kakan torr? Det händer ofta när man gräddar för länge eller om man inte använder brynt smör. Brynt smör ger fukt. Det är härligt. Kolla kakan redan vid 35 minuter med tandpetare.
Frostingen blir för mjuk och flyter. Det beror på två saker: kakan är för varm när du applicerar den, eller proportionen mellan smör och färskost är fel. Mer smör = fastare frosting. Mer färskost = mjukare. Prova dig fram.
Kan jag byta till glutenfritt mjöl? Ja, absolut. Men texturen blir lite annorlunda - ofta lite tätare. Det fungerar, och många gör det utan problem. Om du gör det, lägg till lite xantangummi för bättre bindning.
Morötterna känns för stora när jag river dem. Använd det finest rivhål du har. Små, jämna bitar ger en mycket bättre kaka än stora stycken.
Möjligheter för variation
Morotskakan är klassisk, men den tål variation. Fredrik och hans följare testar ofta nya saker. Du kan frysas både kakan och frostingen utan problem. Kakan håller i ungefär tre månader i frysen.
Om du vill experimentera med kryddor kan du testa ingefära eller kardemumma tillsammans med kanelen. Det ger en ny dimension utan att förstöra det klassiska. Bara lite - två matskedar fint riven ingefära eller en halv tesked kardemumma räcker.
Några följare gillar att strö kokos över frostingen eller hacka valnötter ovanpå. Det är inte traditionellt, men det fungerar. Experimentera gärna. Morotskakan är både stark nog och flexibel nog för dina egna idéer.
Du kan också göra mini-morotskakorna i muffinsformar. De gräddar snabbare - ungefär 18-20 minuter - och blir perfekta för att ta med sig eller ge bort.
Lycka till med ditt bak. Dela gärna resultatet i Fredriks Fika community nästa gång du behöver inspiration eller bara vill visa upp din kaka. Vi ses där.