Jennie Waldens bästa recept

Jennie Waldens bästa recept

Emma Lindström·25 december 2025·
5 min

Jennie Walldén är Sveriges största ambassadör för koreansk mat. Hon vann TV4:s mästerkock 2013 och har sedan dess inspirerat hundratusentals människor att laga asiatisk mat hemma. Med nästan 350 000 följare på Instagram delar hon dagligen recept, matinspiration och berättelser om sin väg från Seoul till svensk spis.

Hennes mest populära recept? Carbonara med koreanska nudlar och gochujang. Det är en perfekt blandning av italiensk klassiker och koreansk krydda. En rätt som visar exakt vad Jennie gör bäst: hon tar två världar och gör dem till en.

Från Köket i Seoul till Svenska Spisen

Jennies historia börjar i Korea, där hon tillbringade mycket tid i köket med sin mormor. Där lärde hon sig att laga mat på det gamla sättet. Maten smakade stark och komplex. Den innehöll fermenterad gochujang, söta och sura smaker i samma rätt.

Som sexåring adopterades hon till Sverige och växte upp i Kristianstad. Hennes svenska mamma blev hennes nya matälskare. Hon översatte koreanska recept för att passa Sverige som fanns på 1980-talet. Gochujang ersattes med sriracha. Koreansk soja blev vanlig soja. Maten blev en bro mellan två kulturer.

Det var svårt då. Asiatiska livsmedelsbutiker fanns knappt. Ägg, ris och grundläggande grönsaker fanns överallt. Men glasnudlar? Doenjang? Kimchi? Omöjligt att hitta. Jennies mamma gjorde sitt bästa med det som fanns (och det var faktiskt väldigt begränsat). Hon visade sin adopterade dotter att mat handlar om kärlek, inte bara ingredienser.

Enklare Recept för Nybörjare

Om du aldrig har lagat asiatisk mat före, börja enkelt. Jennies eget råd är att inte hoppa in i djupa vatten. Börja med fusionrecept som kombinerar det du redan kan med nya smaker.

Testa bibimbap-pizza. Gör pizzadeg hemma eller köp färdig. Toppa med sojabönor, kimchi och ett rått ägg. Eller prova bulgogi-tacos. Marinera nötkött i soja, socker och vitlök. Lägg på tortillas med kål och gochujang-mayonnäs.

Ett tredje förslag är miso-smörgås Smör två skivor bröd med miso-smöret. Lägg på rostad broccoli, avokado och sesamfrön. Enkelt och omöjligt att misslyckas.

Vilka ingredienser behöver du? Soja, gochujang, miso och sesamolja. Dessa finns nu i nästan alla svenska mataffärer. På 1980-talet var de helt omöjliga. Idag tar du bussen till närmaste Willys eller Coop och hittar dem på asiatiska avdelningen.

Så Blandas Svenska och Koreanska Smaker

Fusionrecept är när två matkulturer möts på middag. Det är inte fel mat. Det är kreativ mat. Jennies filosofi är att experimentera är vägen framåt. Mat utvecklas när folk vågar ta risker.

Gochujang är koreansk fermenterad pepparos. Den är het, umami och lite söt på samma gång. Det är varför de passar överallt. I carbonara. I tacos. Till och med på pizza. Den förstärker smaker istället för att ersätta dem.

Jennies restaurang Namu i Malmö visar vad fusion kan bli. Namu betyder träd på koreanska. Hon valde namnet för att ett träd har rötter som sträcker sig långt ner, men grenar som växer överallt. Så hennes mat växer från koreanska rötter men sprids ut i alla möjliga riktningar.

Ingredienser Du Hittar I Svenska Mataffärer

Du behöver inte resa till Seoul för att laga koreansk mat längre. Här är det du hittar idag:

  • Gochujang finns på Coop, ICA och Willys. Sök efter märket Sempio eller Wang.
  • Miso finns på nästan alla större matbutiker. Vita, röda och bruna sorter.
  • Sesamolja hittas på matvaruavdelningen vid olivoljan.
  • Sojabönor finns både färsk och konserverad.
  • Glasnudlar asiatiska avdelningen har dem. Också på nätet.
  • Kimchi vissa större Ica:r säljer färdig kimchi nu.

Jennies tip är att ersätta det du inte hittar. Ingen gochujang? Använd sriracha blandat med miso. Ingen doenjang? Vanlig sojasås funkar. Mat är flexibel. Den anpassar sig efter vad du har hemma.

Mat Som Skapar Gemenskap

Jennies största filosofi är att matlagning är mycket mer än att fylla magen. Mat skapar minnen. Mat förbinder människor över generationer och gränser.

I hennes familj användes mat för att visa kärlek när orden räckte kort (och det gör de ofta, eller hur?). Hennes svenska mamma lärde henne detta. Hon tog koreanska recept och gjorde dem till svenska utan att förlora identiteten. Det var en handling av omsorg.

På Jennies Instagram skriver följare långt från Sverige: "Din carbonara fick mig att våga laga asiatisk mat för första gången." Eller: "Jag lagade kimchi med min dotter. Det blev en tid tillsammans bara vi två."

Bjud vänner hem och laga hennes recept tillsammans. Gör det till en händelse. Sätt bordet. Tala medan ni äter. Mat smakar bättre när man delar den med folk man älskar.

Jennies Bästa Tips för Hemkockar

Jennie säger: var inte rädd. Nya smaker låter skrammande men de är bara kombinationer du inte provat förut.

Börja med enkla rätter. Minska inte på ambitioner. Bygg istället upp kunskap. Din första carbonara kanske inte blir perfekt. Den andra blir bättre. Den tionde blir underbar.

Använd Instagram för inspiration. Följ hemkockar som gör det du vill kunna. Läs kommentarerna. Folk ställer ofta frågor du också undrade över.

Anpassa recepten. Du hittar ingen kimchi? Använd picklade grönsaker. Ingen koriander? Petersilj duger. Mat är aldrig så streng som man tror.

Lagra koreanska ingredienser rätt. Gochujang hålls i kylskåp efter öppning. Miso också. Sesamolja och sojasås håller länge i skåpet. Glasnudlar håller flera år om de är torra. Kimchi kan lagras nästan hur länge som helst.

Ett sista tips: skriv ner vad du lagar. Notera vad som smakade bra och vad som inte gjorde. Efter ett år har du din egen kokbok av experimenten.

Jennies recept har gjort koreansk mat tillgänglig för vanliga svenskar. Det behövs ingen exotisk mataffär längre. Det behövs bara mod att testa något nytt.

Börja hemma idag. Köp gochujang på vägen hem från jobbet. Kolla ett recept på hennes Instagram. Laga något litet och enkelt. Se hur det smakar. Nästa gång gör du något större.

Följ Jennie på Instagram (@jenniewallden) för nya recept varje vecka. Besök Namu-restaurangen i Malmö. Läs hennes kokböcker. Maten är vägen in i en ny kultur. Den är vägen till att förstå andra människor. Det är vägen hem.

Dela: