
Gubbröra med matjessill hemma
Gubbröra är en klassisk svensk förrätt som många har ätit på sin mormor eller morfar. Det är sill, potatis, ägg och lökar blandade till en krämig röra. Det smakar både salt, friskt och lite lyxigt på ett enkelt sätt. Det bästa? Du gör de hemma på cirka tjugo minuter, och det smakar som om du har varit i köket mycket längre (även om du knappt rört något). Det finns ingen anledning att vara rädd receptet är rakt på sak.
Vad du behöver veta om matjessill
Matjessill och ansjovis är inte samma sak, även om många blandar ihop dem. Matjessill är en mildare sillvariant som har lagrats på ett speciellt sätt. Ansjovis är mycket starkare och flera hittar den för intensiv. I gubbröra fungerar matjessill perfekt den ger en rundare smak utan att slå över. Du hittar matjessill på nästan alla matbutiker, ofta i burk eller glas nära andra konserverade fiskar. Välj ett märke som ser välstödd ut i burken, och kolla att sipaden är klar eller mörkguld.
Ingredienser och förberedelser
Till cirka 4-6 portioner behöver du:
- 400 gram matjessill (cirka 8-10 sillar)
- 4-5 medelstora potatisar
- 3 hårdkokta ägg
- 1 röd lök
- 200 milliliter majonnäs
- 100 milliliter crème fraiche eller gräddfil
- 2 matskedar finhackad dill
- 2 matskedar gräslök (eller mer om du älskar det)
- Salt och peppar efter smak
Så förbereder du: Koka potatis tills den är mjuk, ungefär femton minuter. Låt den svalna helt innan du hackar den. Koka ägg i ungefär tio minuter för att få dem helt hårdkokta. Skala dem och hacka dem i små bitar. Skär matjessillen i småbitar ungefär en centimeter stora. Hacka röd lök fint så den inte dominerar. Fräsch förts örterna sist, precis innan du blandar ihop allt.
Steg för steg så gör du gubbröra
Börja med att blanda majonnäs och crème fraiche i en stor skål. Blanda in den hackade potatis, äggen och sillen. Tillsätt röd lök, dill och gräslök och rör igenom försiktigt. Du vill inte slita sönder potatisen eller äggen för mycket. Smaka av försiktigt matjessillen är redan salt, så du behöver inte mycket. Några korn peppar gör ofta bra av. Om röran känns för tjock kan du spara lite av sillspaden och doppa i det för att få rätt konsistens. Gubbröra ska vara krämig men inte löst.
Användbara tips och varianter
Många gör gubbröra bara som beskrivet här, och det är helt rätt. Men du kan testa nya saker om du vill. Smält lite smör i en panna tills det blir brunt och lugn det i röran det ger en djupare smak. Några kapris tillsatta sist ger en frisk ton. Minska majonnäsen och öka crème fraiche om du vill ha något mildare för barn eller andra som inte är vana vid salt fisk. Servera på knäckebröd, rågbröd eller kavring. Många tycker också att ett tunt bröd blir väldigt gott.
Vilket bröd passar bäst? Knäckebröd är klassiskt, men rågbröd tar sig väl för de krämiga smakerna. Kavring det tjocka, mörka brödet är också utmärkt om du gillar något mer rustikt.
Nu är det bara att prova. Gubbröra passar precis lika bra på en vanlig fredagskväll som på en stor fest. Börja med grundreceptet, och när du känner dig hemma i det kan du experimentera med dina egna tillägg. Skär en extra bit dill, häll i lite mer lök, eller blanda in några oliver om du har dem hemma. Det är ditt kök, dina regler.