
Gör din egen French Toast hemma
French toast är en klassisk rätt som nästan alla älskar. Det är egentligen bara bröd som doppas i ägg och mjölk, sen steks de tills det blir gyllenbrunt och krispigt. I Sverige kallar vi det ofta för fattiga riddare ett namn från förr när man använde upp gamla brödskivor istället för att slösa mat.
Det bästa med french toast? Det är otroligt enkelt att laga hemma. Du behöver bara ett fåtal ingredienser som du redan har i köket. Oavsett om det är en vanlig tisdagsmorgon eller du vill imponera på gäster på helgen passar french toast perfekt.
Så gör du perfekt french toast hemma
Börja med att samla ihop det du behöver: två ägg, 100 milliliter mjölk, en tesked socker, lite salt och kanel. Du behöver också fyra skivor bröd gärna något som inte är helt färskt och lite smör till stekningen.
Vispa ihop äggen och mjölken i en skål. Tillsätt sockerit, saltet och kanelen. Rör tills allt är jämnt blandat, utan klumpar.
Här kommer det viktigaste tricket: använd bröd som är lite torrt. Färskt bröd suger åt sig för mycket smet och blir soggigt och blött. Om ditt bröd är helt färskt, låt det ligga på bordet i några timmar innan du använder de.
Doppa varje brödskiva snabbt i smeten. Du vill att brödet blir fuktat, inte genomvåt. Ungefär en sekund på varje sida räcker perfekt (ingen poäng med att göra det komplicerat).
Värm smöret i en stekpanna på medelvärme. När smöret skummar är temperaturen rätt. Lägg de dopade brödskivorna i pannan och stek i ungefär två minuter på varje sida tills de får en vacker gyllene färg.
Servera genast när du stekt alla skivorna. Länge väntan, tidigare försvinner krispigheten.
Oändliga variationer och toppings
Det roliga med french toast är att samma grundrecept kan bli helt olika rätter bara genom att välja olika toppings. Du kan göra det enkelt eller lika lyxigt som du vill.
Den klassiska versionen är enkel: lite kanel och socker sprinklas på den varma french toasten. Du kan också hälla honung över de eller lite lönnsirap om du gillar söt mat. Strö på några nötter för extra krunch.
Vill du göra det friskare? Lägg färska bär på toppen. Jordgubbar, blåbär och hallon passar perfekt. Du kan också göra en snabb fruktsallad med banan, persika och ananas det blir som en frukosbuffé på en tallrik.
För något riktigt fint kan du smeta ricotta eller mascarpone på brödet före stekningen eller direkt efter. Lägg bärkompott över det. Plötsligt känns french toasten som en dessert, men helt OK att äta till frukost.
En trendig kombination är cream cheese och jordgubbssylt. Smeta på cream cheese före stekningen så får du en varm, smältig fyllning. Du kan också prova bacon som tillbehör. Det saltiga bacon tillsammans med det söta smöret och kanel är helt magiskt.
Tänk på att du kan göra french toast helt enkelt hemma när som helst. Det är inte bara för bruncher på fina restauranger.
Vanliga frågor som kommer upp
Kan jag använda annat bröd än vanligt vitbröd?
Absolut! Brioche, challah eller sourdough fungerar superbra. Det viktiga är att brödet är lite torrt och tål att doppas utan att falla sönder.
Vad gör jag om french toasten blir soggig?
Det beror nästan alltid på att brödet var för färskt eller att du dopade det för länge. Håll dopningen kort bara en till två sekunder. Använd gärna bröd från igår.
Går det att göra glutenfritt french toast?
Ja, enkelt! Använd bara glutenfritt bröd istället. Smeten behöver du inte ändra på.
Hur länge håller det sig?
French toast smakar bäst när det är färskt gjort, men du kan förvara rester i kylskåp och värma dem försiktigt i stekpannan nästa dag om du måste.
Nu vet du hur du gör perfekt french toast. Prova receptet i helgen och experimentera med dina egna favoritkombinationer. Vem vet kanske hittar du din egen nya favorit!