
Bästa gnocchi recept som du måste prova
Gnocchi är en italiensk klassiker som nu blir allt populärare i svenska köken. De är små, mjuka potatisbollar som smälter på tungan när du äter dem. Det bästa? Du kan göra dem hemma på bara 30 minuter med ingredienser du troligen redan har i köket. Du behöver bara potatis, mjöl och eventuellt ett ägg. Hemgjord gnocchi smakar mycket bättre än köpt version, och den är rolig att laga tillsammans med familjen. Plus du kan frysa dem och ha som snabbmat när livet blir stressigt. Med få ingredienser kan du skapa oändligt många variationer beroende på vad du har hemma och vad du längtar efter.
Från Potatis till Perfekt Deg Så Gör Du Rätt
Börja med att välja mjölig potatis det är nyckeln till bra gnocchi. Bakpotatis eller annan mjölig sort fungerar perfekt. Koka potatisen med skalet på i cirka 15 minuter. Det verkar konstigt, men skalet håller kvar vätskan så degen inte blir pölig och seg.
Låt potatisen svalna lite, sedan skallar du av den medan den fortfarande är varm. Mosa den omedelbar varm potatis blir mycket lättare att bearbeta. Tillsätt sedan mjöl lite i taget. Börja med 150 gram mjöl och mosa in det försiktigt. Degen ska bli mjuk men ändå hålla ihop utan att bli klibbig.
Vill du ha extra mjuk gnocchi? Blanda i ett ägg. Det binder degen bättre och gör gnocchin ännu finare (jag älskar när degen blir så silkeslen). Är du vegan fungerar det utan ägg också bara mosa in mjölet lite mer försiktigt tills degen håller.
Nu kommer de roliga delen: forma gnocchin! Ta en gaffel och tryck små portioner deg mot den. Gaffeln skapar klassiska räfflor som hjälper såsen att fastna på gnocchin. Användbar tips: arbeta snabbt så degen inte blir för varm och klibbig.
Kokning och Servering Från Kallkaffe Till Tallriken
Att koka gnocchi är superenkelt. Häll dem i kokande, lättsaltat vatten. Vänta bara 2-3 minuter när gnocchin flyter upp till ytan är de klara. Skumma upp dem med en slev och lägg på tallriken.
Fyra enkla såsmöjligheter:
- Brynt smör och salvia: Smält smöret i en panna tills det blir gyllene och doftar nötsigt. Häll över gnocchin. Snabbt och lyxigt.
- Svampsås: Stekt champinjoner med vitlök och grädde. Perfekt om du gillar umami-smak.
- Tomatsås: Klassisk, enkel och alltid rätt. Använd burkhackade tomater med basilika.
- Krämig spenat-pesto: Blanda spenat, parmesan, vitlök och grädde. Sötare än vanlig pesto och absolut framgång.
Vill du spara tid? Forma gnocchin, lägg dem på ett fat och frys i några timmar. Sedan lägger du dem i en påse. De håller i flera veckor. Koka direkt från frysen koktiden blir bara något längre, kanske 4-5 minuter. Du behöver inte tina dem först.
Testa gärna att hitta egna variationer. Hösten passar svamp och rostade rödlökar. Våren passar färsk räkor och citron (eller vad som helst du hittar på egentligen). Det är ditt kök experimentera!
Hemgjord gnocchi sparar pengar jämfört med köpt, och smaken är på en helt annan nivå. Börja idag och testa olika såser tills du hittar din favorit. Du kanske hittar fler pastarecept på webbplatsen som passar dina eventuella nästa projekt.