
Makrill i tomatsås som smälter på tungan
Makrill är en underbar fisk som döljer många hemligheter. Den innehåller massor av omega-3 fetter som är bra för kroppen, och tillsammans med en syrlig tomatsås blir de riktigt god. Kombinationen är klassisk i svenska kök, och det finns goda skäl till det. Rätten är snabb att laga, billig och passar till nästan vad som helst. I den här artikeln får du ett enkelt recept som fungerar till frukost, lunch eller middag helt enkelt när du vill.
Så här gör du den perfekta tomatsåsen hemma
Det är helt möjligt att göra tomatsås från grunden. Börja med två burkar krossade tomater. Skala och hacka två vitlöksklyftor och en halv stor lök. Värm två matskedar olivolja i en kastrull och fräs löken tills den blir mjuk det tar ungefär tre minuter. Lägg i vitlöken och rör om i tio sekunder så det luktar starkt och gott.
Häll i tomaterna tillsammans med lite salt och peppar. Tillsätt en halv tesked oregano och en knapp tesked socker. Låt såsen puttra på medelvärme i tjugo minuter. Vätskan minskar och smaken blir djupare (gör verkligen skillnad, tro mig). Vill du ha den tjockare? Låt den koka i ytterligare tio minuter. Smakar det lite för surt En knapp tesked socker till löser det.
Tre sätt att tillaga makrillen välj din favorit
Grilling: Det snabbaste sättet. Värm grillen till hög värme. Lägg makrillen direkt på grillgallret med lite olja. Grill i fyra minuter på varje sida. Köttet ska vara genomlyckart men saftigt.
Ugnsbakning: Det säkraste sättet. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg makrillen på ett bakplåtspapper, strö över lite salt och peppar. Bak i tjugo minuter tills det är genomstekt.
Stekpanna: Det mest flexibla sättet. Värm två matskedar olja i en stor stekpanna. Lägg i makrillen med huden nedåt. Stek i fyra minuter utan att röra på den. Vänd försiktigt och stek två minuter till på andra sidan.
Servera makrillen på ditt sätt eller flera sätt
Makrill i tomatsås är inte bara en middagsrätt. Till frukost serverar du det på ett tjockt skiva rostat bröd tillsammans med ett spegellögg och några skär avokado. Det ger dig energi på morgonen och smakar ovanligt gott.
Till lunch gör du en maksmack. Lägg makrillen mellan två brödskaror med tomatsåsen, ett par lökskallar och något grönt. Enkelt och mättande.
Till middag kombinerar du den med ugnsrostade rotsaker. Skär morötter, potatis och rödbeta i små bitar, häll över lite olja och roasta i tjugo minuter på 200 grader. Servera tillsammans med makrillen och såsen. Det blir en varm, näringsrik rätt som fyller magen.
Du kan även krossa makrillen och blanda den direkt i tomatsåsen. Då blir det en sorts pasta-sås eller smörgåspålägg som håller länge i kylen (super praktiskt när du vill ha något snabbt dagen efter).
Börja experimentera med dina egna kryddor och ingredienser. Prova chili om du gillar det varmt, eller basilika för något mer fräscht. Använd också konservmakrill i tomatsås när tiden är knapp det tar bara någon minut att värma upp. Testa receptet idag och berätta för oss hur det gick. Vi vill gärna höra vad du tycker!