Cookie dough recept som smakar hemgjort

Cookie dough recept som smakar hemgjort

Emma Lindström·16 december 2025·
4 min

Cookie dough är en klassisk amerikansk dessert som har tagit över världen. De är egentligen bara en blandning av smör, socker, ägg, mjöl och chokladbitar men när det är gjort rätt smäcker det fantastiskt. Det bästa? Du kan äta det direkt, eller använda det i tårtor, på glass eller baka det till kakor. På senare år har fler och fler börjat göra sin egen cookie dough hemma istället för att köpa färdig från affären. Det är billigare, roligare och du vet exakt vad som finns i det.

Grundreceptet Så gör du klassisk cookie dough

Det här receptet gör ungefär två koppar färdig cookie dough. De räcker till flera portioner eller en hel tårta.

Ingredienser:

  • 200 gram rumstempererat smör
  • 150 gram strösocker
  • 100 gram farinsocker
  • 1 ägg (gärna pastöriserat)
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 280 gram vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 200 gram chokladbitar eller chokladknappar

Steg för steg:

Steg 1 Blanda smöret och sockret. Vispa rumstempererat smör tillsammans med strösocker och farinsocker i en skål. Gör det i ungefär två minuter tills blandningen blir ljus och luftig (enligt mig är det här det viktigaste steget). Det ska se ut som fluffiga moln. Om smöret är för kallt blir det svårt att blanda, och om det är för varmt blir konsistensen dålig.

Steg 2 Tillsätt ägg och vanilj. Häll i ägg och vaniljextrakt. Vispa på nytt tills allt är väl blandat. Blandningen ska se homogen ut, inte fläckig.

Steg 3 Blanda i mjöl och salt. Blanda mjöl och salt tillsammans i en annan skål. Häll torkblandningen över äggblandningen och rör försiktigt tills mjölet är uppblandat. Var inte alltför kraftfull här, du vill inte överarbeta degen.

Steg 4 Tillsätt chokladbitarna. Häll i chokladbitarna och blanda försiktigt in dem. Nu är din cookie dough klar att äta!

Konsistens-tips: Din färdiga cookie dough ska vara mjuk men inte klibbig. Den ska kunna formas till kulor. Om den är för torr tillsätt en matsked grädde eller mjölk åt gången. Om den är för klibbig, ställ in den i kylskåp i 30 minuter.

Smaksäkra varianter och toppings

Det bästa med cookie dough är att du kan experimentera utan att förstöra receptet. Här är fyra varianter som fungerar perfekt:

Nötig cookie dough: Byt ut hälften av chokladbitarna mot hackad mandel, cashewnöt eller valnöt. Det ger en fin blandning av crunchy och mjukt. Saltiga nötter passar särskilt bra.

Fruktfylld: Byt hälften av chokladbitarna mot torkad bärblandning eller hackad torkad mango. Du får en fruktigt sweet smak som känns lite annorlunda än klassiken.

Saltad karamell: Använd karamellchoklad och blanda in en halv tesked florsalt. Det salta balanserar det söta på ett sätt som får folk att fråga vilket hemligt trick du använt.

Vit choklad och hallonblandning: Byt ut vanlig choklad mot vit choklad och tillsätt lite torkad hallon. Det blir ljust, fint och smakar lika gott.

Det viktigaste när du experimenterar är att inte byta mer än hälften av chokladbitarna. Då behåller receptet sin struktur och blir inte konstigt. Testa små ändringar först så ser du vad som fungerar bäst.

Förvaring, användning och frågor som dyker upp

Hur länge håller cookie dough? I kylskåp håller det i ungefär en vecka. Täck det med plastfolie så det inte torkar ut. I frysaren håller det i två till tre månader, och då kan du ta fram det när du behöver och låta det tina i kylskåp över natten.

Är det säkert att äta rå? Ja, men då måste du använda pastöriserade ägg. Vanliga ägg från butiken kan innehålla salmonella. Pastöriserade ägg finns i de flesta matbutiker och ser helt normala ut kolla bara etiketten.

Andra sätt att använda cookie dough: Du kan stryka det på en brownie som frosting innan du bakar den. Du kan fylla en tårta med det. Du kan till och med låta det ligga ovanpå glass. Många använder det som en slags "dip" till frukter också (fast ärligt talat fungerar det inte lika bra).

Vanliga frågor: Kan jag göra det utan ägg? Ja, det finns äggfria versioner, men då blir strukturen lite annorlunda mer krumbly. Kan jag baka det? Absolut, då blir det klassiska chokladkakor. Mängderna är samma som ett vanligt kakarecept.

Du kan nu ta ditt hemgjorda cookie dough och göra precis vad du vill med det. Prova olika smaker, testa nya kombinationer. Om du hittar en favorit, berätta gärna för andra och dela din upptäckt. Det är roligt att utveckla sitt eget recept som passar just dig.

Dela: